Světla v zimě
25. 11. 2021
Co mám dělat, když špatně natankuji.
1. 12. 2021

Kdy poznám, že je čas přezout na nové zimní pneumatiky?

3 tipy s pomocí čísla čtyři

1) Z letních pneumatik přezujte vždy všechny čtyři pneumatiky na zimní.

2) Hloubka desénu (vzorku) na zimní pneumatice, by neměla být menší jak 4 mm.

Pokud nemáte u sebe hloubkoměr, lehce zjistíte hloubku i pohledem na značku, která vyznačuje právě 4 mm. /na obrázku žluté šipky/. Pokud se desén začne dotýkat této značky, znamená to, že pneumatiky máte již ojeté a mají se vyměnit za nové.

3) Zimní pneumatiky by měly mít najeté maximálně 4 zimní sezóny.

Tady bychom se mohli zamyslet, mohou vzejít argumenty, pokud máte vzorek stále dobrý, je tedy nad 4 mm. Mohlo by se zdát, že další sezónu můžete jezdit. Ano, nevylučuje se to. Ovšem pneumatika na sobě začíná mít po 4 zimních sezónách známky mikroprasklin. Což může způsobit defekt v nečekaném okamžiku. Proto by měl každý brát na vědomí, že zpuchřelá se může na vozovce "chovat" nevyzpytatelně. Kdykoliv během jízdy prasknout.


Nezapomeňte, že pneumatiky jsou to jediné, co vás drží na silnici!

Čeho si všímat u rozhodování?

Zda mají stejnoměrně sjetý vzorek, pneu jsou většinou vybavené i značkami, vyznačeno šipkou na obr. č. 1, Dostatečný vzorek (4mm). Nemají být nikde ,,vyštíplé“. Viditelné prasklinky viz. růžové kolečko na obrázku (známky zpuchření) na pneu naznačují, že byste ji měli vyměnit za novou.
Pokud Vás zajímají další inspirativní tipy a rady, jak pečovat o vozidlo, ve VÁŠ prospěch, tak si je můžete stáhnout ZDARMA tady.

Přeji Vám krásné dny s pozdravem a přáním, ať Vám motor přede a vozidlo jede!


Sledovat nás můžete na FB stránce

Nebo se přihlaste k odběru novinek zde.