Proč si hlídat nejen hladinu, ale i interval výměny brzdové kapaliny?
10. 3. 2022
Jak nachystat auto na jaro?
24. 3. 2022

Co byste měli vědět a na co si dát pozor, než začne pylová sezóna?

V článku se dozvíte pár inspirativních tipů, nejen pro alergiky, ale pro všechny, co chtějí dýchat čerstvý a čistý vzduch, místo plísní a dalších patogenů ve svém interiéru. Dozvíte se, co a proč doporučujeme ještě před tím, než dorazí pylová sezóna. Jak se dá zatočit s patogeny a co jste o svém autě možná nevěděli?

Alergici si jistě dokáží představit, jak je to v sezóně pro ně nepříjemné, když se u nich aktivuje alergie, ať už se jedná o pyl, traviny, roztoče, plísně, prach atp. Nejčastěji je obtěžuje kýchání, rýma, může se objevit i svědění očí a pálení v krku (někdy i uších). Alergie se mohou rozšířit i na další orgány – plíce (průdušky), takže mají i zhoršené dýchání, objevuje se kašel atp. Dnes nechci psát o nemocech, ale o tom, jak si v autě můžete právě od patogenů pomoci, abyste měli čerstvý vzduch bez plísní, roztočů, pylů a prachu.

Doporučení od našich mechaniků zní – nejen pro alergiky, ale i pro zdravé řidiče:

Co se týče čerstvého vzduchu v kabinovém prostoru, tak nejde vytyčit jedna konkrétní věc, protože jde současně o několik doporučení, které jsou navzájem provázaná.

1) Nezanedbávat výměnu kabinového, také nazývaného pylového filtru. Pro spoustu klientů je to komponent, o kterém si myslí, že se měnit nemusí, že je to naprosto zbytečná záležitost.



Proč měnit kabinový filtr a jaký použít?

Do kabiny, respektive do kabinového filtru se přes nasávanou část dostávají nečistoty v podobě prachu, pylu, někdy i listí – vznikají zde usazeniny připomínající bahno. Pokud není filtr v kondici, tak tyto nečistoty hnijí a začínají se tvořit patogeny ve formě plísní, bakterií, virů i roztočů atp. Nečistoty snižují i průchod vzduchu. Pustíte-li si ventilátory, je jedno jestli si chcete zatopit, nebo pustit klimatizaci, tak podle toho, v jaké kondici máte kabinový filtr, tak takovou kvalitu ovzduší poté dýcháte.

Na pylových filtrech hlavně nešetřit!

Našim klientům doporučujeme uhlíkový kabinový filtr (viz obrázek 1). Vyrábí se sice i standardní (levnější varianta), který ovšem zdaleka neudělá službu jako uhlíkový filtr, ten eliminuje i pachy a umí likvidovat patogeny.


2) Klimatizace

Lidé zapomínají na to, že když si pustí klimatizaci, tak by se měli i o tuto část starat. Ideální je, když je vyměněný již výše zmíněný kabinový filtr.
Dále by se měl vyčistit výparník. Na to je speciální chemie. Je to pomůcka k tomu, aby se předcházelo virovým a bakteriálním nemocem. Když si řidiči pak pustí studený vzduch z klimatizace a nemají to vyčištěné, mísí se zde patogeny a je to zdraví škodlivé, místo toho, aby nám klimatizace a topení byly ku prospěchu a pomáhaly nám. Proto je v letním období i zvýšené onemocnění ,,angín“. Bývá to právě ze zanešených filtrů s patogeny a nesprávným ovládáním klimatizace.

3) Dalším doporučení je použití ozónového čističe

Vyozónování prostoru v kabině se provádí ozónovým čističem ideálně po vyčištění interiéru tzn. dokonale vyluxovaného prostoru, navíc zbaveného prachu. Nemá smysl čistit vzduch ozónem v interiéru na starý kabinový filtr a v nevyluxovaném interiéru vozidla, protože by to bylo neúčinné.

Po zimě, kdy si do vozidla někdy přineseme sníh, sůl a následně se v interiéru tvoří vlhkost, tak je ideální ozónové čištění vzduchu po zimě ještě, než začne pylová sezóna, protože zbaví interiér všech patogenů (virů, plísní, bakterií, prachu atp.). Ozónové čištění se provádí s nastartovaným vozidlem a zároveň s puštěnými větráky, aby čištění prošlo i skrz ventilátorové komory a byl tak krásně vyčištěný celý prostor kudy proudí vzduch (teplo, chlad) z ventilátoru – topení.

Jaký je tedy ideální postup proto, abychom měli ve vozidle čerstvý vzduch bez patogenů v interiéru kabiny?

Nejlepší je nechat vyčistit interiér (kabinu) vozidla, poté vyměnit kabinový filtr, vyčistit náplň klimatizace a jako poslední udělat ozón.

4) Větší důraz na pořádek, dokáže nejen alergikům zpříjemnit život za volantem.

Pyl se šíří vzduchem stejně jako prach. Pylová zrnka se do kabiny dostávají převážně otevřenými okny, dveřmi, ale i přes kabinový filtr.
Pyl, který se dostane do kabiny vozu, se usazuje spolu s prachem. Abychom zabránili jeho dalšímu víření, odstraňujeme jej pravidelným úklidem interiéru – kvalitním vysavačem a stíráním vlhkým hadrem, nebo antistatickými utěrkami. Výše psané doporučení je pro všechny majitelé vozidel, bez rozdílu, jestli alergie mají, nebo ne. Čisté ovzduší v kabině bez patogenů podporuje zdraví pasažérů. Jako bonus je i to, že naše podvědomí kladně reaguje na pořádek.

Čistá kabina = čerstvý vzduch v plicích, klidná mysl, dobrá nálada a větší pohoda při jízdě.

Bod 1, 2, 3 Vám mile rádi provedeme v naší autoopravně. Objednávat se můžete u paní Duškové na tel. 728 894 709.
Pokud Vás zajímají další inspirativní tipy a rady, jak pečovat o vozidlo, ve VÁŠ prospěch, tak si je můžete stáhnout ZDARMA tady.

Přeji Vám krásné dny s pozdravem a přáním, ať Vám motor přede a vozidlo jede!


Sledovat nás můžete na FB stránce

Nebo se přihlaste k odběru novinek zde.